TRADYCYJNA WŁOSKA CARBONARA

new-piktochart_20638053_874a9f780f391ed72defe9835c99e01b0dd5b10f

Ciao!

Tak się dziś z Wami witam po włosku, i to nie bez powodu! Dziś jest Międzynarodowy Dzień Carbonary! Jestem wniebowzięta, bo jako miłośniczka delikatnych, kremowych dań makaronowych już się nie mogę doczekać kiedy wsunę porcję dziś na kolację do lampki wina! Dopiero na kolację, bo teraz muszę mieć rześki umysł – prawdziwa carbonara to nie lada wyzwanie. Ale od początku…

Dokładnie rok temu w sieci pojawił się filmik, na którym ktoś zbezcześcił ducha carbonary – dodał do niej ś m i e t a n y! Wrota piekielnego makaronu aż zawrzały, skandal. Jakbym się publicznie przyznała, że od czasu do czasu dolewam do makaronu jogurtu i posypuję go goudą, to by dopiero było… :-D
Żarty żartami, ale do rzeczy. Podstawowymi składnikami tego włoskiego dania są:

/by Carmenwkuchni

/by Carmenwkuchni

Skoro mamy już na blacie kuchennym wszystkie potrzebne składniki (oraz kilka nadprogramowych jak wino w kieliszku i czekolada) możemy przygotować prawdziwą carbonarę. Do dzieła!

1) Napij się łyk wina i zagryź czekoladą. To sprawi, że czas szybciej zleci oraz humor się poprawi
2) Makaron od Barilli, około 160 g (polecam spaghetti, bo cudownie okleja go podgrzany ser, ale jak macie ochotę na inny kształt klusek – śmiało) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (nawiasem mówiąc czy ktoś z Was praktykuje dolewanie oliwy do gotującego się makaronu? To odsyłam TU)
3) Podgryzamy kolejną kostkę czekolady i na patelni przesmażamy boczek, tak z 80 g
4) W miseczce (tuż obok wina, żeby nie stracić go z pola widzenia) mieszamy dwa żółtka ze startym serem Pecorino 60 g (to TAKI ser) i przyprawami (sól, pieprz)
5) Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z mięsiwem i dolewamy do niego jajeczną masę (ale już nie nad ogniem – robimy carbonarę, nie jajecznicę) i mieszamy chwilę
6) Napełniamy pusty już kieliszek, siadamy wygodnie i delektujemy się najlepszą carbonarą na świecie!

Wiecie dlaczego zawsze warto wybierać makarony Barilli? Bo Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

A wiecie dlaczego warto zrobić dziś carbonarę? Bo jest p r z e p y s z n a!

Carbonara_small

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>