Racuszki owsiane

Racuszki owsiane
składniki na placuszki

składniki na placuszki

W mojej kuchni ostatnio zastój. Spowodowany zbliżającą się sesją, mnóstwem obowiązków, pracą i mogłabym tak jeszcze wypisywać długo, żeby tę listę zamknąć spaniem do 9. Tak mi dobrze, jakoś muszę odbić sobie sajgon za dnia.
Przeglądałam swoją bibliotekę zdjęć z gotowania na poprzednim mieszkaniu i natrafiłam na placuszki, które przygotowywałam często na śniadanie. Co było pod ręką – szło do miski. I tak powstały placki a’la racuchy z płatkami owsianymi.
Żeby przygotować około 7-9 placków potrzebujecie:
- 2 jajka
- łyżkę jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- jabłko starte na grubych oczkach
- 2-3 łyżki mąki

Najpierw wymieszaj ze sobą mokre składniki, czyli jajka, mleko i jogurt. Następnie dodaj jabłko, płatki i na końcu mąkę. Jeśli ciasto bez mąki będzie dla Ciebie wystarczająco gęste – pomiń ją.
Na rozgrzanej patelni, na niewielkie ilości tłuszczu formuj małe kleksy ciasta i smaż przez kilka minut z każdej strony. Kiedy ja przygotuję naleśniki lub inne placki zawsze smażę je pod przykryciem z jednej strony, a po odwróceniu ściągam pokrywkę.

Racuszki świetnie się komponują z domową konfiturą i czekoladą. Polecam Wam na śniadanie w weekend lub przekąskę na zimno do pracy.

smażenie racuchów

smażenie racuchów

z dodatkiem czekolady i domowego dżemu

z dodatkiem czekolady i domowego dżemu

 

2 przemyślenia na temat “Racuszki owsiane”

  1. ciekawy przepis na placuszki, które sa lubiane chyba w kazdej kuchni :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>