Mokre ciasto czekoladowe

IMG_20170512_175716

Cześć i czołem! Jak się trzymacie? U mnie pochmurno i deszczowo ostatnio, ale osładzam czas pysznym ciastem czekoladowym. Sprawdziło się na imieninach, sprawdza się wieczorem przed telewizorem, to i sprawdzi się u Was!
Łatwy przepis, być może przez niektórych znany, przypomina klasycznego murzynka, ale jak dla mnie o wiele bardziej czekoladowy i aromatyczny. A do tego dozwolone są przy nim wszelakie kombinacje – owocowe, bakaliowe…

Będziecie potrzebować:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 380 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 7 łyżek prawdziwego kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka krople aromatu waniliowego

Jeśli chodzi o przygotowanie:
Należy przygotować sobie dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej utrzeć masło z cukrem. Do masy dodać po kolei po jajku, a kiedy masa będzie gładka stopniowo dodawać suche składniki i podlewać mlekiem, wszystko cały czas miksując.
Masa pod koniec będzie bardzo gęsta, więc konieczne będzie ręczne dokończenie mieszania.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, wypełnić masą i piec w 190 stopniach przez około 45 min.
Najlepiej ustawić minutnik na około pół godziny, a po tym czasie sprawdzać ciasto patyczkiem do szaszłyków (ciasto ma być lekko wilgotne w środku, ale nie surowe!).
Do masy można dodać pokruszoną czekoladę, orzechy lub inne, ulubione składniki.

Smacznego!

Mokre ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>