Leśny serowiec

Ostatnimi czasy na blogu Carmen w kuchni pojawiają się przepisy głównie na ciasta i słodkie wypieki. Być może jest to spowodowane liczną ilością świąt rodzinnych, które zawsze obchodzimy przy kawałku dobrego, domowego ciasta.
Dziś nie będzie inaczej i pokażę Wam przepiękny sernik, tzw. „serowiec” z białego twarogu i ziemniaków razem z owocową galaretką oraz przepysznymi, leśnymi owocami. Sezon w pełni więc i wypieki w pełni.
Przepis na ciasto ma lat tyle, że ho ho i wypisując składniki zerkam do zeszytu z pożółkłymi kartkami. Takie są najlepsze, pewnie sami wiecie.

Składniki:
* 1 kg sera białego półtłustego
* 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 4 ziemniaki (ugotowane dzień wcześniej)
* 4 łyżki grysiku
* 1/2 kostki masła
* 1 cukier wanilinowy

Pieczenie:
* Jeszcze 30 lat temu sposób przygotowania zaczynał by się od słów „w misie ucieraj ręcznie”, dziś jednak wszystko wykonują za nas roboty kuchenne, dlatego składniki należy dobrze zmieszać i zmiksować uzyskując gładką masę. Wylewa się ją na formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Czas pieczenie jest różny, ale sernik powinien pic się maksymalnie do 60 minut w 180 stopniach. Należy ciasto nakłuwać patyczkiem i sprawdzać, czy nie jest za suche.
U nas pierwszy raz gościł z czapeczką z galaretki i owoców. Gdy ciasto było już zimne, najpierw pojawiły się na nim truskawki, maliny i borówki, a następnie powoli ścinająca się już galaretka. Całość spędziła noc w lodówce, by na następny dzień zapełnić brzuchy sześciu osób w jedno popołudnie.

Życzę Wam udanych wypieków =-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>