Szybkie ciasto bez pieczenia a’la Kinder Country

Dziś mam dla Was szybki przepis na słodkie ciastko, które wykonać może każdy. Jest tak proste, że wystarczy Wam 10 minut na przygotowanie oraz dłuższa chwila w lodówce i słodka przekąska gotowa. :)

Składniki:

- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada biała*
- opakowanie śmietanki 30%
- 2 opakowania herbatników maślanych
- ekspandowana pszenica

 

Przygotowanie:
1) Czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej, osobno. Odstawić.
2) W misce ubić na sztywno śmietankę, dodać białą czekoladę. Następnie dodać kilka garści pszenicy (według uznania, jeśli wolicie gęstą masę – dosypcie więcej).
3) Pojemnik lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4) Układać warstwy: herbatniki, masa, herbatniki. Na koniec zalać mleczną czekoladą.
5) Wstawić do lodówki. Im dłużej tym lepiej, bo śmietanka lepiej się zetnie.

 

Prostszego przepisu na ciasto nie umiem sobie wyobrazić. Pomysł znalazłam na blogu Pani Joli (Przepisy Joli), którą wszyscy znają. Zapewne nie raz skorzystam jeszcze z jej pomysłów.

 

* Dlaczego gwiazdka przy białej czekoladzie? Bo niestety nie uznaję tego wytworu za czekoladę, nie ma tam grama kakao, jest to tylko spożywczy wyrób czekoladopodobny o niemożliwie słodkim smaku. Używam bardzo rzadko, w tym wypadku nie chciałam zmieniać przepisu.

IMG_20161125_174341 IMG_20161125_174423 IMG_20161125_174135 IMG_20161125_174119 IMG_20161125_174026

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>